KREATIVITAS FESYEN AKSESORI DIANTARA APPLIED ART DAN "PURE ART" - Triyanto, Triyanto (Prosiding Pendidikan Teknik Boga Busana, 2020)
Perkembangan bentuk terhadap pemakaian aksesori fesyen sebagai salah satu produk fungsional penampilan manusia dewasa ini cenderung bervariasi. Variasi perkembangan bentuk aksesori fesyen sejalan dengan bertambahnya berbagai sendi aktivitas kreatif manusia yang menuntut kesesuaian pula dalam penampilan aksesori fesyen yang fungsional, terapan, "žApplied Art"Ÿ, seperti aksesori fesyen kesempatan kerja, aksesori fesyen kesempatan pesta, aksesori fesyen kesempatan olah raga, aksesori fesyen kesempatan santai. Gelora nafas perkembangan aneka pemakaian bentuk aksesori fesyen itu terus mengalir deras dari fungsional menyelinap ke batas-batas ekspresi estetis, keindahan, "Pure Art", seperti perwujudan kreativitas produk aksesori fesyen pertunjukan, aksesori fesyen pesta gala, sampai perwujudan kreativitas produk aksesori fesyenuntuk karnaval. Dengan demikian ekspresi kreativitas dalam penciptaan produk aksesori fesyen mengalami banyak perubahan bentuk, fungsi, dan makna dalam proses penciptaan. Melalui forum terhormat dalam Seminar Nasional yang dilaksanakan di Jurusana PTBB Fakultas Teknik UNY tahun 2015 dengan pendekatan ilmu multidisiplin penulis akan memaparkan "žsekelumit"Ÿ jejak dinamika kreativitas dalam proses awal pembuatan aksesori fesyen sehingga mendapatkan landasan pemahaman terhadap konsep berkreasi yang sangat membantu dalam memberikan petunjuk pada pemerhati desain aksesori fesyen,terutama dalam mengemban fungsi untuk mempersiapkan generasi emas Indonesia di masa- masa mendatang yang penuh tantangan. Kata kunci: Aksesori Fesyen, Applied Art dan Pure Art.